fbpx

e-Arşiv Fatura Nedir?

//

admin

e-Arşiv Fatura Nedir?

E-Arşiv Fatura nedir; kağıt altında düzenlenerek saklanması ve ibraz edilmesi gereken faturanın, düzenleyen tarafından ikinci nüshasının elektronik ortamda saklanmasıdır. E-Arşiv kullanmak isteyen mükellefler, e-Fatura uygulamasına kayıt olmalıdır. Güvenli olmasıyla da tercih edilen e-Arşiv Fatura, alıcısına kağıt veya elektronik ortamda iletilebilir. Gib Portal üzerinden adım adım e-arşiv fatura nasıl kesilir yazımızın devamında ayrıntılı bahsediyoruz.

e-Arşiv fatura, mal satışı veya hizmet işleminden sonra oluşturulması gereken fatura belgelerinin, elektronik ortamda oluşturulmuş versiyonunu saklamaya imkan tanıyan bir uygulamadır. e-Arşiv fatura sayesinde elektronik faturalar, dijital ortamlarda saklanıp muhafaza edilebilir. Bu uygulamanın çok sayıda kendine has özelliği ve avantajı bulunur. Öncelikle saklanan faturalar muhasebe açısından fiziksel belgeler olmadığı için yer kaplamazlar. İşletmelerin kestikleri faturaları saklamak için ayırdıkları alanlara e-Arşiv uygulaması sayesinde gerek kalmaz.

İkinci bir avantajı ise elektronik faturaların herhangi bir zarara karşı koruyor olmasıdır. Fiziksel fatura belgeleri farklı şekillerde zarara uğrayıp kullanılamaz hale gelebilirler. e-Arşiv fatura programı sayesinde elektronik faturalar dijital ortamlarda korunurlar. e-Arşiv fatura kesebilmek için kullanabileceğiniz birden fazla sayıda yöntem vardır. Bu yöntemlerin her birisi kendine has aşamalara sahiptir. İşletmenize veya keseceğiniz faturaya uygun olan yöntemi seçerek siz de e-Arşiv fatura kesebilirsiniz.

e-Arşiv Fatura Nasıl Kesilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı sitesindeki e-Arşiv Portal kullanılarak fatura kesilir. Kullanıcı kodu ve şifreyi girdikten sonra e-Arşiv Portal seçeneğinden “e-Arşiv Fatura Oluştur“ sekmesine basarak işleme devam edebilirsiniz. Fatura bilgileri sistemde eksiksiz doldurulmalıdır. Bilgileri tekrar kontrol edebilir, faturayı iptal edebilir veya GİB İmza adımından imzalayabilirsiniz. E-Arşiv Fatura imzalandıktan sonra güvenlik aşaması onaylanır ve artık fatura üzerinde değişiklik yapılamaz.

GİB Portal

Gelir İdaresi Başkanlığı Portal sistemi, e-Arşiv fatura kesebilmek için kullanacağınız bir yöntemdir. Bu sisteme giriş yaptıktan sonra gerekli alanlara istenilen bilgilerin girilmesi gerekir. Sonrasında ise doldurulan bilgilerle beraber bir e-Arşiv faturası sistem tarafından oluşturulur. Kullanıcı bu oluşturulan faturayı onaylar ve e-Arşiv fatura kesme işlemi tamamlanmış olur. Adım adım e-Arşiv fatura nasıl kesilir gelin beraber inceleyelim.

e-Arşiv fatura Nedir?

Adım adım e-arşiv fatura nasıl kesilir?

Şimdi adım adım e-arşiv fatura nasıl kesilir onu anlatalım.

e-Arşiv fatura kesmek için Gelir İdaresi Başkanlığı e-Arşiv Portal Geliştirme Giriş Ekranı’na (Gib Portal) girmeniz gerekiyor. Gib Portal Sistemine giriş yaptıktan sonra sol üst köşede bulunan “Modül Seç” alanından e-Arşiv Portal modülüne gidebilirsiniz. Daha sonra yan menüde bulunan firmanız ile ilgili kullanıcı bilgilerini sisteme tanımlayabilir, “Belge İşlemleri” seçeneğini kullanarak “e-Arşiv fatura (interaktif) oluştur” seçeneğine ilerleyelim.

Gib Portal üzerinden “e-arşiv fatura oluştur” seçeneğine tıkladıktan sonra açılan yeni ekranda alıcı bilgileri, mal/hizmet bilgileri ile fatura bilgilerini eksiksiz şekilde doldurarak e-Arşiv faturanızı oluşturabilirsiniz. Eğer oluşturduğunuz faturaları yan menü alanında bulunan taslaklar alanından inceleyebilirsiniz. İşte Gib Portal üzerinden fatura oluşturmak bu kadar kolay.

e-arsiv fatura nedir
e-arşiv fatura nedir

e-Arşiv Fatura ve e-Fatura arasındaki farklar neler?

  • E-Fatura, kurumlar arasında kullanım imkanı tanır. E-Arşiv fatura, e-Fatura dışında kalanlara ve son kullanıcıya düzenlenir. İki faturanın en büyük farkı alıcısıdır.
  • E-Arşiv, kağıt ve e-posta olarak alıcıya iletilebilir. E-Faturada ise alıcı işletmenin e-Fatura sistemine Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden iletilir, kağıt çıktı alınmaz.
  • E-Fatura kullanımına dahil olan herkes, dilerse e-Arşiv Fatura kullanabilir.
  • E-Arşiv Fatura kullanıcıları, her ay Gelir İdaresi Başkanlığı’na rapor iletir. E-Fatura sistemi GİB üzerinden gerçekleştiği ve alıcı firmaya fatura buradan iletildiği için rapora gerek olmaz.
  • Her iki sistemin kullanım yönetimi farklıdır. E-Arşiv kullanıcısı kendi bilgi sistemini kullanabilirken, e-Faturada GİB, özel entegratör ve entegrasyon yöntemleri kullanılır.
  • E-Arşiv Fatura Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
  • E-Arşiv Fatura, kağıt tüketimini ortadan kaldırabildiği için çevre dostudur.
  • Zamandan tasarruf etmeyi sağlar çünkü baskı ve kargo süreci yoktur.
  • Personeldeki iş yükünü azaltması da e-Arşiv Faturanın avantajlarındandır.
  • İstenildiğinde, belgelerin kurumlara ibraz edilmesi daha kolaydır.
  • Baskıda ortaya çıkabilecek hatalar, e-Arşiv Fatura sayesinde minimuma indirilir ve bu sayede süreç hızlı ilerler.
  • Maliyet açısından karı oldukça fazladır.
  • Uluslararası standartları yakalamak için etkin bir yoldur.
  • Belgeler, uzun yıllar yıpranma olmadan saklanabilir.

e-Arşiv Fatura Nasıl Saklanır?

Adım adım e-arşiv fatura nasıl kesilir yazımızla Gib Portal üzerinden fatura kesmeyi öğrendiniz. Peki e-arşiv faturaları nasıl saklamak gerekir? Düzenlediğiniz e-Arşiv faturalarınıza ait muhafaza ve ibraz işlemleri, ilgili Vergi Usul Kanunu gereği mükelleflerin sorumluluğundadır. Düzenlenen e-Arşiv faturalar e-belge portalı üzerinden elektronik şekilde indirilmeli ya da kağıt formunda çıktısı alınarak saklanması gerekir.

Sanal Ofis ile şirket kurmak

e-Arşiv fatura nedir bu yazımızda öğrendin. Eğer Sanal Ofis ile çok uygun maliyetlerle şirketini kurabileceğini biliyor muydun? Eğer fiziki bir ofise ihtiyacın yoksa, yasal adres / tebligat adresi için bir adrese ihtiyacınız varsa Sanal Ofis senin için çok avantajlı olacak. Sanal Ofis hakkında ayrıntılı bilgi almak için 05421316800 numaralı whatsapp hattına yazabilir veya arayabilirsin.

Whatsapp İletişim Kur

#e-arşiv nedir? #e-arşiv fatura nedir #e-arşiv fatura nasıl kesilir #e-arşiv #GİB Portal #Adım adım e-arşiv fatura nasıl kesilir #e-Fatura #sanal ofis #e-Arşiv Fatura ve e-Fatura arasındaki farklar neler