fbpx

e-Fatura nedir? e-Fatura Başvurusu

//

admin

e-Fatura nedir?

e-Fatura nedir? Elektronik fatura olarak da ifade edilen e-Fatura, mükellefler tarafından satılan ürün ve hizmet karşılığında kesilen faturaların kağıt yerine elektronik ortamda kesilmesidir. e-Fatura yalnızca teknolojik cihazlarla elektronik ortamda ve internet üzerinden kesilebilir. e-Fatura, kağıt faturaya göre çok daha maliyetsiz, hızlı ve avantajlıdır. e-Fatura geçiş şartları mükelleflere göre değişiyor. Bazı sektörlerin e-Fatura zorunluluğu bulunmaktadır. Peki e-Fatura başvurusu nasıl yapılır, yazımızın devamında.

e-Fatura Sistemine Geçiş Şartları Neler?

Her mükellef isteği doğrultusunda e-fatura sistemine dilediği zaman geçiş yapabilir. Bazı sektörlerde ise e-Fatura sistemine geçiş yıllık ciro ve nace kodu / iş kalemine göre direkt zorunludur. 2025 yılında e-Fatura sistemine geçiş şartlarına aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz.

e-Fatura Geçiş Şartları Tablosu

2023
2024
E-faturaya Geçiş Ciro Limiti3 milyon TL ve üzeri3 milyon TL ve üzeri
E-ticaret Firmaları İçin E-faturaya Geçiş Ciro Limiti500 bin TL ve üzeri500 bin TL ve üzeri
Gayrimenkul ve Motorlu Taşıt Alım-Satım Ciro Limiti500 bin TL ve üzeri500 bin TL ve üzeri
Otel İşletmeleri İçin E-faturaya Geçiş Ciro LimitiCiro limiti yokCiro limiti yok
Satış Tutarı Üzerinden (Fatura Kesme Mecburiyeti)4.400 TL6.900 TL
Kuyumcular İçin Fatura Kesme Mecburiyeti13.200 TL20.700 TL

E-Ticaret, Gayrimenkul ve Otel İşletmelerinde E-Fatura Zorunluluğu

E-ticaret, gayrimenkul ve otel sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler için e-Fatura zorunluluğu farklı limitler dahilinde uygulanıyor.

Kendi sitelerinden, internet satış platformları üzerinden veya her türlü elektronik ortamda mal veya hizmet satışı yapan mükelleflerin, ayrıca gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemlerini yapanlar ve bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerin, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olması hâlinde e-arşiv ve e-faturaya geçme zorunluluğu bulunuyor. 500 bin TL’lik ciro limiti, 2024 için de geçerli.

Bunun yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmelerinin, brüt satış hasılatı limiti olmaksızın e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunuyor.

Sanal Ofis
e-Fatura nedir?

e-Faturanın Avantajları Nelerdir?

e-Fatura, gerek maliyet gerek zaman gerekse hız konusunda çok büyük avantajlar sunar. E-fatura nedir? sorusunun cevabını ilk yazımızında ilk paragrafında anlatmıştık. e-Fatura kullanımıyla kırtasiye yükü ortadan kalkmakla beraber zaman veya mekan farklı olmadan son derece hızlı ve basit bir faturalama işlemi gerçekleştirilebiliyor. Ek olarak kesilen e-faturalar elektronik posta yoluyla müşterilere hemen gönderilebiliyor. Böylece kargo ile postalanan faturaların kaybolması veya müşteriye ulaşmaması gibi sorunlar da ortadan kalkmış oluyor. Otomatik bir şekilde arşivlenebilmesinin yanı sıra iptal ve iade işlemleri de oldukça kolay olan e-faturalar, çevre dostu özellikleri sayesinde doğaya da katkı sunuyor.

e-Fatura Başvurusu Nasıl Yapılır?

Eğer e-Fatura geçiş şartları mükellefiyetinizi kapsıyorsa ilgili tarihte işlemlere başlamak gerekiyor. e-Fatura geçiş şartları kapsamayan firmalarda e-Fatura için başvurularını yapabilirler.
e-Faturaya geçiş için öncelikle bir mali mühre sahip olmak gereklidir. Mali mühür sahibi olan mükellefler ise, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)’nın online e-fatura başvurusu sistemi üzerinden başvurularını gerçekleştirebilir. Söz konusu online e-fatura başvurusu sitemine şu adresten ulaşım sağlanabilir.

Mali Mühür başvuruları TÜBİTAK tarafından yönetilmektedir. Mühürün belirli bir süresi olur ve her yıl veya 3 yılda bir yenilenmesi gerekmektedir. Mali Mühür başvuru için tıklayın.

#e-Fatura nedir? #e-fatura #e-arşiv #e-Fatura başvurusu #e-fatura kimlere zorunlu #e-Faturaya geçiş #e-Fatura zorunluluğu #sanal ofis