Influencer Vergilendirmesi
Sosyal içerik üreticisi diğer bir söylemi ile influencer vergilendirmesi yazımızda vergilendirme kimleri kapsamakta, vergi indirimleri, vergi muafiyetleri, influencer istisna yazısı, banka işlemlerinin nasıl yapılacağı ile ilgili detaylı bilgilendirmeler yapacağız.
31640 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7338 sayılı “Vergi Usul Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile Influencerlar’ın vergilendirilmesine ilişkin düzenlemeler 2021 yılında yürürlüğe girdi; 318 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile de uygulanmaya başlandı.
İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden; metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden belli bir meblağ ile muaf tutulmuştur.
Kısaca özetlemek gerekirse; sosyal içerik üreticilerinin veya influencer’ların ikametgahlarının bulunduğu vergi dairelerine şahsen başvuru yaparak, istisna yazısı almaları gerekmekte. Alınan istisna yazısıyla Türkiye Cumhuriyeti bankalarından hesap açmaları ve tüm kazançlarını bu hesabın IBAN’ına almaları gerekmekte. Banka hesabına geçen tutar; bankanız tarafından %15 kesinti ile vergi dairesine sizin adınıza otomatik yatırılacaktır.
*2024 yılı itibari ile 3.000.000 TL (üç milyon türk lirası) yıllık kazançlar kapsamında muafiyet uygulanır. 3 milyon Türk Lirasını geçen yıllık kazançlarda bu muafiyet kaybedilir, gelir vergisi ve katma değer vergisi ödemesi söz konusu olur.
* Yıla göre değişebilir.
Influencer Vergilendirmesi
Kimler vergi muafiyetinden yararlanabilir?
Yapılan düzenlemeler çerçevesinde istisnadan; internet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişi, Influencer’lar yararlanabilecektir.
Influencer’ların vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için bir kaç basit ama önemli adım bulunmakta. Bunlardan en önemlisi influencer istisna yazısı.
Influencer vergi istisnası hangi faaliyetleri kapsar?
- Youtube, Facebook, İnstagram vb. reklam gelirleri,
- Sponsorluk gelirleri,
- Ücretli abonelik gelirleri,
- Mobil cihaz uygulama geliştiriciliği geliri (Apple Store, Google Play vb.),
- Ücretli uygulama satış gelirleri, uygulama içi satış geliri.
Influencer banka hesabının açılması
Vergi Dairesi istisna yazısı (influencer);
Sosyal içerik üreticileri ve influencer’ların ikamet ettikleri adreslerine en yakın vergi dairesi kimlikleri ile şahsen başvurarak “İstisna Yazısı” almaları gerekiyor. Alınan istisna yazısı ile Türkiye Cumhuriyeti hudutları içerisindeki herhangi bir bankaya başvurarak banka hesabı açılması gerekmekte. Influencer istisna yazısı olmadan banka tarafından işlem yapılamamaktadır.
- İstisna yazısı örneği için tıklayın.
Sosyal içerik üreticilerinin ayrı bir banka hesabı açması şart;
İstisnadan faydalanabilmek için Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulu bankalardan hesap açılması gerekmekte. Hesap açılabilmesi için influencer istisna yazısı alınmalıdır. Influencer ve sosyal içerik üreticilerinin hizmet karşılığında kazandıkları tüm para transferlerinin ilgili banka hesabına yapılması gerekmekte.
Influencer tüm kazançlarını ilgili banka hesabına alması durumunda gelir vergisi / kurumlar vergisi, katma değer vergisi ödemeyecek.
- Vakıfbank’ın sosyal medya içerik üreticileri için hazırladığı bilgilendirme sayfası için tıklayın.
Influencer vergileri banka tarafından ödeniyor
Sosyal içerik üreticileri ve influencer’ların kazandıkları paraların vergilendirmesi banka aracılığı ile yapılıyor. Hesaba gelen para üzerinden %15 vergi kesintisi uygulanıyor, banka tarafından adınıza vergi ödemesi otomatik olarak gerçekleşiyor. Bu kolaylık sayesinde influencer mali müşavir masrafı, vergi beyannamesi vermek zorunda kalmadan kolayca vergisini ödemiş oluyor.
Yıllık 3 Milyon Türk Lirasına kadar geçerli
İstisna vergi muafiyeti ve avantajından yararlanabilmek için yıllık 3.000.000 TL (3 milyon türk lirası) kazancı geçmemek gerekiyor. Yıllık kazancın 3 Milyon TL’yi geçmesi durumunda hak kaybediliyor ve geriye dönük tüm kazançlar gelir vergisine tabi oluyor. Öte yandan istisna dışındaki kazançlar için katma değer vergisi KDV mükellefiyetliğinide doğurabilir.
Influencer Vergilendirmesi
3 Milyon TL İstisnasının aşılması durumu
İstisna vergi muafiyeti kapsamında yıllık kazanç 3 milyon TL ile sınırlıdır. Yıllık kazancın 3 Milyon TL’yi aşması durumunda istisna hakkı kaybedilir ve gelir vergisi ödeme zorunluluğu doğar.
Gelir vergileri kazanca göre belirli oranlarla değişmektedir.
Gelir Vergisi Oranları
Gelire göre değişmekte. %15 ile başlayan gelir vergileri %40 ‘a kadar çıkabiliyor. Aşağıdaki tabloda gelir vergisi dilimlerini görebilirsiniz. Gelir vergisi hakkında detaylı bilgi için tıklayın.
Tablo 1 | ||||
---|---|---|---|---|
%15 | %20 | %27 | %35 | %40 |
110.000 TL’ye kadar | 110.000 TL – 230.000 TL arası | 230.000 TL – 580.000 TL arası | 580.000 TL – 3.000.000 TL arası | 3.000.000 TL ve üzeri |